Jaké vybavení si pořídit pro svařování v domácích podmínkách?

Šikovní kutilové, kterých se i v dnešní době v Česku najde stále dost, si poradí s mnoha náročnými činnostmi. Jednu z nich rozhodně představuje svařování různých ocelových trubek apod. K tomu je však zapotřebí mít kvalitní vybavení. Co vše byste si měli pořídit, pokud se hodláte do svařování pustit svépomocí?

Výběr svářečky

Základem všeho je samozřejmě dobrá svářečka. V tomto směru lze doporučit hlavně invertorové svářečky. Pro kutily a živnostníky jsou ideální hned z několika důvodů. V první řadě jde o cenu, neboť kvalitní invertory se dají koupit už od několika málo tisíc korun, tudíž nejde o žádnou nákladnou investici. Profesionální svářečky přitom mohou stát několikanásobně více. Další předností, jíž se moderní invertorové svářečky mohou pochlubit, je nízká hmotnost, díky čemuž jsou snadno přenositelné.

Jaké vybavení si pořídit pro svařování v domácích podmínkách?

Svět svářeček dnes nabízí svářecí zdroje v mnoha variantách. V dobrém obchodě v rámci nákupu svářečky obdržíte nejen samotný přístroj, ale také k němu dostanete například i potřebné wolframové elektrody, součástí balení bývají rovněž zemnící kabely, leckde dokonce dostanete i svařovací kuklu.

Jaké vybavení si pořídit pro svařování v domácích podmínkách?

Svařovací kukla

Pokud jde o svařovací kukly, jsou velmi důležitou výbavou, bez níž byste se do svařování raději vůbec neměli pouštět. V současnosti jsou nejefektivnější takzvané samostmívací kukly, u nichž dochází k automatickému ztmavení a zesvětlení zorníku dle toho, jakým světelným podmínkám v daném okamžiku čelíte. Jak známo, při svařování kovových materiálů vzniká ostré záření. Bez ochranné svařovací kukly byste si mohli velmi rychle poškodit zrak. Samostmívací kukla zajistí dokonalou ochranu očí a celého obličeje.

Před svařováním si určitě nezapomeňte pořídit také ochranné rukavice a pohodlný oděv, který zakryje vaše tělo a ochrání jej před popálením od odlétajících jisker, jež jsou při svařování dalším charakteristickým průvodním jevem.

Zdroj foto: Svarecky-kukly.cz, Pixabay.com

Související příspěvky